ZwangerFit ®

Fit blijven tijdens je zwangerschap is niet alleen belangrijk als voorbereiding op de bevalling, het zorgt er ook voor dat je na de bevalling sneller herstelt. Bovendien heeft sporten tijdens de zwangerschap een positieve invloed op het energieniveau, het algemeen welbevinden, de nachtrust en op de bloeddruk. Daarnaast zorgt sporten tijdens de zwangerschap tevens voor sterkere spieren. Het sporten tijdens de zwangerschap wordt individueel afgestemd op de mogelijkheden van de aanstaande moeder.

Wat is ZwangerFit?

ZwangerFit® is een gecertificeerd trainingsprogramma voor zwangere vrouwen en vrouwen die net bevallen zijn die op een leuke, sportieve en verantwoorde manier fit willen blijven tijdens en na de zwangerschap. ZwangerFit® is een actieve cursus, waarin training en coaching worden gecombineerd. De hoofddoelstelling van het trainingsgedeelte is het op peil houden van de conditie en spierkracht. Tijdens de coaching lessen wordt informatie gegeven over de zwangerschap, de bevalling en rol van de partner (tijdens de bevalling).

Voor wie?

Iedere vrouw kan meedoen vanaf de zestiende week van de zwangerschap tot aan de bevalling. Afhankelijk van de cursiste kan vanaf zes weken na de bevalling al weer deelgenomen worden aan de ZwangerFit® lessen.

Hoe ziet een les eruit?

De lessen bestaan uit een actief deel van ongeveer 50-60 minuten. Daarnaast zijn er coaching lessen.

Het actieve deel bestaat uit low impact aerobics, spierversterking en coördinatieoefeningen. Er is speciale aandacht voor de spieren die tijdens de zwangerschap van groot belang zijn.

De actieve lessen NVFB-ZwangerFit® zijn verdeeld in drie blokken:

  • We beginnen met een warming-up en een lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie.
  • Daarna wordt gericht geoefend op spierversterking en coördinatie met speciale aandacht voor stabilisatie, coördinatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.
Tevens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen van houding en beweging tijdens de zwangerschap.
  • We eindigen met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

De theorielessen, of ook wel coaching lessen genoemd, geven een waardevolle aanvulling op de actieve lessen. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling komen aan bod. Er wordt uitleg gegeven over de functie en functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodemspieren. Tevens wordt er aandacht besteed aan de houding en balans van het gehele bewegingsapparaat, een juiste toilethouding en diverse tiltechnieken. Deze theorie wordt dan tijdens de actieve lessen praktisch toegepast. Tijdens een van de lessen is óók de partner van harte welkom.

Cursus details

  • Instromen kan altijd
  • Er is een maximum van 6 deelneemsters per les
  • Voor aanvang krijg je een intakeformulier

Lestijden:

Maandagavond 19:30-20:30
NU OOK! Donderdagavond 19;30-20:30

Locatie:

Gezondheidscentrum de Rozenburcht
Nieuwe Laan 6
2902 BW Capelle a/d IJssel

Kosten

Proefles ZwangerFit® €8,50
5x ZwangerFit® €55,-
10x ZwangerFit® €100,-
15x ZwangerFit® €145,-

Contact:

De ZwangerFit®-lessen worden gegeven door Marijke Stolk (fysiotherapeut en kinderfysiotherapeut) en Aina van Etten (fysiotherapeut). Beiden hebben de opleiding tot ZwangerFit docent gevolgd.

Nieuwe laan 6
2902 BW Capelle a/d IJssel
Telefoonnummer: 010-2847365
info@fysiotherapiederozenburcht.nl t.a.v. ZwangerFit